КАК ДА ОТВОРИШ РЕСТОРАНТ

КАК ДА ОТВОРИШ РЕСТОРАНТ

Отварянето на нов ресторант може да бъде предизвикателство и да предизвика съмнения в теб. Има няколко неща, които можеш да прегледаш, за да може да почнеш правилно. Едно от нещата е подходяща локация и намирането на подходящо име и подходящо обурудване. За да ти помогнем да започнеш ще опишем основни стъпки.

НАЧАЛО: КОНСЕПТ, ЛОКАЦИЯ и ИМЕ

-Първа стъпка при отваряне на нов ресторант е решение на какъв тип ще е.

Бутиков или тип механа?Имаш ли наум специфичен тип кухня (италианска, китайска, френска, индийска ...)? Може би искаш да специализираш в една сфера като голяма селекция на бира, пивоварна, вино. Преди да продължиш напред е нужно да решиш какъв тип ресторант ще е.

-Локация, Локация, Локация X10.

Това е ключова стъпка. Ако сте забелязали големи вериги като Mc donalds главното нещо е, колко лесно е хората да стигнат до Вас. Това е по обширна тема. Ще напиша отделна статия за избор на локация по тип на заведение. Идеята е заета локация с много пешеходци. Ако не сте на подобна локация трябва да осигурите достатъчно паркинг места за посетителите. Случи ли се да гледате помещение на място, което 10 други предприемачи са пробвали на тази локация това може да е знак ,че нещо не е наред. Стойте далеч!

-Най-забавната стъпка при отваряне на нов ресторант е избора на име. Може да използвате вашето име , например Ресторант БЕЛА или, ако сте на уникална локация да използвате името на това място.

Сигурно ще се наложи да напишете бизнес план, заради финансирането.

Две много важни причини ,заради които трябва бизнес план.

1. Помага ти да видиш големи грешки, в планът на ресторанта, кото недостатъчно население или лоша локация.

2.Банките, за да финансират идеята ти трябва да видят черно на бяло, особено, ако това Ви е за първи път. Това е основна стъпка, където може да Ви спре от отваряне на ресторант.

Финансиране. Винаги е било много трудно да вземеш финансиране, разбира се без да подписваш живота си на изгодни условия. Не е невъзможно! На срещата трябва да сте представителни и да звучите уверени и знаещи какво говорите. Много от разрешителните и лицензи отнемат време (дни, седмици дори и месеци), за да бъдат одобрени. Така че като разберете, че имате нужните средства да почнете, Ви препоръчвам да почнете да кандидатствате за всички нужни документи.

ДИЗАЙН НА РЕСТОРАНТА Основното правило, е че никога няма да има достатъчно място в помещението. Даже и най-големите помещения се пълнят бързо. Дизайна на ресторанта трябва да бъде съобразен с естетика и капацитет на местата за сядане. Избора на цвета на ресторанта помага да установиш топла обстановка за клиентите и уникален облик присъщ на твоята марка.

МЕНЮ, ОБУРУДВАНЕ и ПЕРСОНАЛ

Добре написано меню, лесно за четене с чисто оформление. Добавянето на снимка увеличава продажбите на ястията с 30%.Това е психологично доказано, че реагираме на снимки на храна също като че ли виждаме сготвено ястие.

Като свършите с дизайна на ресторанта може да почнете с покупката на оборудването. За да спестите пари може да купите оборудване на старо, но бих ви посъветвал да вземете на старо само неща, които магат да се инспектират визуално като метални маси, мивки, но не и техника, която се обслужва.

Консуматорите на ток могат да бъдат енергоспестяващи. Като изберете тази опция може да платите малко повече, но в дългосрочен план ще сте на сметка. В повечето случеи разликата в тока ще ви плати обратно в спестявания през първата година.

Като наближава датата на отваряне трябва да започнете подбора на персонал. Трябва да наемете подходящите кадри за съответните позиции.

Не забравяйте за РЕКЛАМАТА

Добрата реклама е необходима за повечето нови ресторанти. Можете да рекламирате по традиционния начин-вестник или радио. Недей да пренебрегваш силата на добре изглеждаща уеб страница за Вашият ресторант. Ние имаме готово решение за Вас като сами можете да персонализирате какви снимки да качвате/включване на социалните мрежи. Моля кликнете тук за регистрирате ресторанта си при нас.

Отварянето на ресторант е вълнуващо преживяване. За да бъдете успешни трябва да се подготвите добре (да си направите домашното много добре) и научите какво се случва в сферата.