Bir İş Planı Nasıl Yazılır ?

Bir iş planı adım adım nasıl yazılır öğrenmek istiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.


Bir iş planı adım adım nasıl yazılır öğrenmek istiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz. Bir iş planında bulunması gereken her şey açıklanmış, iş planının önemi vurgulanmış ve iş planı formatı nasıl olmalı noktasında birçok yararlı bilgi verilmiştir.

Yönetici Özeti

Burada işleteceğiniz restoran için heyecan verici bir giriş sağlamanız gerekiyor. Okuyucularınızın potansiyel birer yatırımcı olduğunu ve onların ilgisini canlı tutmanız gerektiğini unutmayın. Okuyucuya yeni restoranınızın adı, yeri ve türü gibi gerekli bilgileri sağlayarak başlayın. İşletmenizin hangi alanda özelleştiği hakkında bilgi vereceksiniz. Hafta sonu tatili yemeği mi?

Restoranınızı özel yapan şeyin ne olduğunu büyük bir rekabetin var olduğunu düşünerek yazmanız gerekiyor. Restoran iş girişimi için neden mükemmel bir uyum sağlayabileceğinizi, küçük restoran iş planı taslak şeklinde açıklayın. Bir restoranda olan deneyimlerden bahsedin, örneğin yemek pişirme deneyimi.

Daha önce bir restoranda deneyimi olmayan biri, iş planınıza ne yazacağınızı merak ediyor olabilir. İşte bu şekilde olmalı.

Endişelenmenize gerek yoktur, çünkü deneyim eksikliğiniz olsa bile, potansiyel yatırımcıya yeni restoran işini yürütmek için ideal kişi olduğunuz fikrini hala satabilirsiniz.

İş planı yönetici özetinde, talebi karşılayamayan piyasayı tanımlamak için yapmış olabileceğiniz bazı pazar araştırmaları hakkında konuşmanız gerekir. Coğrafi avantaj hakkında restoranınızın ve potansiyel müşterilerinizin demografisini analiz etmelisiniz.

Restoranın işletilmesinden sorumlu olacak ekibi tanıtmanız gerekiyor. Potansiyel personel olarak belirlediğiniz kişilerin isimlerini belirtebilirsiniz. Personelinizin deneyimlerini dahil edin: Neden belirli bir görev için uygunlar ve ne gibi sorumluluklara sahipler. İş planınızda, finansman ve kar için gereken öngörüyü sağlamanız gerekir.

Ürün

İş planının bu bölümüne eklenecek önemli öğeler, menü ve restoranınızın dekorudur. İş planının hayati öneminden biri, okuyucunuza restoranınızı gözünde canlandırabilmesi için yeterli bilgiyi sağlamanıza yardımcı olmaktır. Bu ücretsiz iş planı taslağında, fast food restoran iş planı örneği için ürün bölümüne dahi neler eklemeniz gerektiğini tam olarak vereceğiz.

Restoranınızı gözünde canlandıran birine nasıl yardımcı oluyorsunuz? Püf nokta, son derece açıklayıcı kelimeler kullanmak ve ayrıntıları olabildiğince canlı bir şekilde sunmaktır.

Menüde, restoranınızdaki ana ürünü tanımlamanız ve bu ürünün tarifini belirtmeniz gerekir. Vurucu, müşterilerinizin bu ürün için geri gelmeye devam etmesini sağlayacak yemeğe değer katmak için tanımlayacağınız veya kullanacağınız herhangi bir benzersiz tekniği belirlemek içindir.

Tarif ve ana sunumu mükemmelleştirmek için ne kadar süredir deneme yapıyorsunuz?

Potansiyel yatırımcınızın bu ürünün müşterilerce sevileceğini ve müşterilerin o ana ürün için geri gelmeye devam edeceğinin net bir resmini elde etmesine yardım etmek için bu bilgiyi iş planınızın bu bölümüne ekleyin.

Bir başka püf nokta da, daha fazla müşteri çekeceğine güvendiğiniz ana ürününüzü ekibinizin kaliteden ve mükemmel tadından ödün vermeden nasıl yüksek miktarda üreteceğini açıklamaktır.

Başlangıçta orada olacak menü nedir?

Tabii ki, sınırlı bir menü ile başlamanız ve zamanla arttırmaya devam etmeniz gerekiyor. Sınırlı menünüzün neleri içereceğini tanımlayın. Ana yemek, meze, yan yemek ve sos olarak neler sunacaksınız?

Asıl önemli olan nedir ? Okuyucuya alelade veya sıradan bir şey sunmayacağınıza söz vermelisiniz. Menünüzü mümkün olduğunca özgün ve benzersiz hale getirecek her şeyi tanımlayın.

Peki ya restoranının dekoru?

Bir restoran yemek için ruh halini yansıtmalı. Müşterilerinizin sadece menüde olanların değil yemek yiyeceği yerin de tadını çıkarmasını sağlamak için restoranınızın nasıl mükemmel bir ortam sunacağını belirleyin.

Peki restoranı ne dekore eder?

Masa türlerini ve sayılarını tanımlayın. Masa örtülerini, dekoru, sandalyeleri ve tüm mobilyaları tanımlayın ve bu eşyaların her birinin ne yönde etki edeceğini tanımlayın.

Pazar araştırması

Herhangi bir iş girişimi için, kritik olan, bir fırsat hakkında mümkün olduğu kadar çok kaynaktan yeterli bilgiye ulaştığından emin olmaktır. Pazar analizi yapmanın birincil hedefi, müşterileri tanımlamaktır.

Peki pazar analizi neyi içerir?

Restoran iş teklifi almanızı kolaylaştırmak için hedef pazarı bulmanız gerekiyor. İhtiyacınız olan müşteri karmasını sağlayacak mahalleler nereler? Bulunduğunuz yer müşterileri nasıl çekecek, örneğin işe gidip gelen popülasyon? Restoranınızın çevresinde gerçekleştirilecek ve potansiyel müşterileri restoranınıza yönlendirecek etkinlikleri belirleyin.

Okuyucuya restoran fikriniz hakkında nasıl geri bildirim aldığınızı anlatın. Nüfusun tepkisini restoranınızın konseptine göre öğrenmek için bir anket düzenlediniz mi? Araştırmayı nasıl yaptığınızı ve geri bildirimde bulunan kişilerin sayısını açıklayın. Anketinizde bulunan soruları ve mümkünse tablo sonuçlarının aynı olmasını sağlayın.

Müşterilerin profilini çizin

Restoran için belirlediğiniz yerin hizmet vereceğiniz ürünler için nasıl en uygun yer olduğunu açıklayın. Çevredeki nüfusun demografisi hakkında bilgi verin. Nüfusun hangi özellikleri onları restoranınız için uygun müşteri hacmi yapar? Okuyucuyu ortalama yaş, ortalama gelir ve o halkın genel alışkanlıkları gibi temel yönlerden bilgilendirin.

Hedef pazarınızın bir segmentinin dışarda yemek yeme alışkanlığı olup olmadığını belirleyin. Hedef müşteriler ne zaman yemek yiyorlar ve bu tür etkinliklerde neler yapmayı tercih ediyorlar, çocukları ne yiyor, ebeveynler ne yapıyor ve çocuklar buna karşı ne yapıyorlar. Bu sorular hedef pazarınızı tanımlamanıza ve onların ihtiyaçlarına nasıl cevap vereceğinize yardımcı olur.

Gerçek sonuç, işletmenizin yüzde kaçının hedef pazarınızın belirli bir segmentinden gelmesini sağladığınızdır. Ne kadar büyüklükte olduğunu öğrenmek gerekiyor. Örneğin, işi uzakta olan kişiler de bu durumu sağlayacaklar mı? Ayrıca, restoran için iş planı ppt olarak hazırlanırsa potansiyel müşterilerin alışkanlıklarını ve restoranın programlarına nasıl uyacağını da eklenmeli.

İş modeli

İş planı tanımı itibari ile restoranınızın değer önermesini iş modelinin içinde esas olarak içermelidir. Değer önermesi restoranınızdan kârlı bir iş yaratma planıdır. Restoran açmak iş planı gerektireceği için değer önermesi de bu planın içinde bulunmalıdır.

Restoranınızın piyasada neler sunduğunu ve karlılık kanıtlarını gösteren finansal göstergelerini açıklamanız gerekir. Restoranınız için, kararlarınızın ve mali durumunuz büyük ölçüde menü seçeneklerine dayanacaktır.

En önemlisi, restoranınızın diğer restoranlardan farklı olarak neler sunduğunu belirlemelisiniz. Bu, restoranınız için uygun fiyat, hizmet veya atmosfer gibi değer önermesi olmalıdır. İş modeli, benzersiz değer önermenizin canlı bir ifadesine sahip olmalıdır.

Ancak vurucu diye nitelendirdiğimiz şey öncelikle menünün seçilmesi ve fiyatlandırılmasıdır. Tüm beklenen gelirler ve karlılık menünün etrafında döner.

Maliyetlerden bahsedelim.

Giderler için bir tahmin; gelirler ve masraflar için bir öngörü sağlamalısınız. İşletmeniz için katlanacağınız birkaç maliyet olduğunu unutmayın. Restoranınız kapılarını açtığınız günden itibaren, işletme malzemeleri, gümüş eşyalar ve diğer maliyetlerin yanı sıra çalışanlar için de harcayacaksınız. Yani, mali kaynaklarınızı nasıl finanse edeceğinizi açıklamanız gerekecek, dışarıdan finansman elde edecek misiniz? Ayrıca, restoran işletmenizin karlılığını sürdürmesini sağlamak için devam eden maliyetler ve kar marjlarının bir analizini de sağlamanız gerekmektedir.

Karlılığınızın devam etmesini sağlamak için, okuyucunuza restoranınızın bulunduğu yer için öngörülen nüfus artışı hakkında bilgi vermeniz gerekir. Bu bilgi rakip yemek işletmelerinin bir değerlendirmesini içermelidir. Karlılığınız restoranın müşteri tabanının gelecekteki potansiyel genişlemesinden oluşmalıdır.

İş modelinde bir pazar stratejisi ve restoranınızın kendi reklamını nasıl yapacağını belirlemelisiniz. Restoranınız için diğer gelir getirici etkinlikleri belirtmeniz gerekir. Hazır yemek sektörüne açılmak isterseniz, bunu restoran iş planınızın bu bölümünde beyan etmeniz gerekir. Restoran iş planı şablonu Word dosyası şeklinde olabilir.

Takım

Bu bölümde Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu ve restoran yönetimi hakkında konuşmanız gerekmektedir. Yönetim Kurulu veya danışma kurulu içeren büyük bir restoran çalıştırmak isteyebilirsiniz. Yönetim Kurulu, CEO'ya rehberlik eden kişilerden oluşur, Yönetim Kurulu Üyelerinin kim olduğunu ve restoran işletmesine girdilerini (nakit) tanımlamanız gerekir. Yönetim Kurulu için güvenebileceğiniz insanları seçmek her zaman iyi olur, her birine şirketten ne kadar hisse teklif edeceğinizi belirtin. Her birinin işletmeye aktardığı nakdi bildirmeniz gerekir.

Danışma Kurulu da kim ola?

Danışma kurulu, çok az restoran tecrübesi olan herkese yardımcı olur. Danışma kurulu, tercihen diğer restoran markaları için çalışmış olan restoran iş uzmanlarından oluşmalıdır. Uzmanlardan oluşan bir danışma kuruluna sahip olmak, restoran işinin yatırım yapmaya değeceğini düşünen potansiyel bir yatırımcıyı garanti eder.

Yönetim kurulunun (tek sayı olmalı) ve aynı şekilde danışma kurulunun yapısını, işletmeye girdilerinin ne olacağını açıklamalısınız. Her birinin oy haklarını tanımlamanız gerekir. Tabii ki, toplantıları sık sık programlamak zorundasınız ve bu bilgiyi restoran iş planınız üzerinden potansiyel bir yatırımcıya vermeniz hayati önem taşıyor.

Yönetim.

Restoran işletmenizin tam zamanlı koşuculuğunu kim yapar? Restoran işletmeni tam olarak kimin yöneteceğini tanımlaman gerek. Okuyucunuza, yönetiminizin her bir üyesinin işletmenize getirdiği nitelik ve deneyim hakkında bilgi vermeniz gerekir. Haftanın belirli günlerinde kim çalışır ve neden onlara güvenirsiniz? Başlangıçta bazı çalışanların part-time olmasını isteyip istemediğinizi belirtin, ardından restoran büyürken onları tam zamanlı çalışanlar olarak mezun edin.

Rekabet

Herhangi bir işe girmek, parkta yürüyüş yapmak değildir, bir restoran sahibi olarak, rekabeti tanımlamanız ve okuyucuya bu rekabeti neden sizin kazanacağınızı anlatmanız gerekir.

Çevrende benzer bir restoran var mı?

Restoran iş planının bu bölümünde, hemen hemen aynı menüye sahip en az iki restoranı tanımlamanız gerekir.

Okuyucunuza böyle bir restoranın kısa bir geçmişini vermeniz gerekiyor. Ayrıca konumlarını, menülerini ve pazarlarına genel bir bakış sağlamanız gerekir.

Bu rakipleriniz üzerinde ne zaman açık olduklarını tanımlayacak kadar uzun süre çalışmış olmanız gerekir. Haftanın hangi günü kapalı ve hangi nedenle? Bulmanız gereken diğer önemli bilgiler, rekabetinizin ortaya çıkan sorunlara nasıl karşılık verdiğidir. Bu rakipler yoğun bir günde ekstra müşterileri nasıl idare ediyor?

Restoranınızı böyle bir rekabette ne kadar kârlı hale getireceğiniz hakkında tam olarak bilgi vermeniz gerekir. Sizi öne çıkaran en az bir değer önermesi tanımlayın.

Sizi öne çıkaran değer önermesi konumunuz mu yoksa gizli bir tarif mi? Okuyucuya bu bilgiyi söyleyin. Rekabetinizle ilgili bir çalışma yürütmenin özü, restoranınızın rakibinizin bazı zayıflıklarından faydalanacağını tanımlamaktır. Rakiplerinizin yapmadığı neyi yaparsanız onlara üstünlük kurarsınız?

Finansman

Bir restoran sahibi olarak, ne kadar paranız olduğunu ve ek paranın nereden finanse edilebileceği hakkında bilgi vermelisiniz.

Gıda ve alkollü içki satış ruhsatı ile başlayan masrafları karşılamanız gerekir. Ayrıca kira ödemek zorunda kalacaksınız. Restoran işletmenizin hayatta kalması, beklenmedik masraflar çıktığında mali durumunuzu nasıl yöneteceğinize bağlıdır.

Çoğu yatırımcı için, restoranınızın mali planı en ilgi çekici faktördür. Restoranınıza gelir getiren yolları belirlemelisiniz. Birinin öngörünüze inanmasına yardım etmek için mali durumunuzun bazı izdüşümlerini sağlamanız ve nedenleri belirtmeniz gerekir.

Şimdiye kadar ne kadar fon buldunuz? Düşünmek için Bon Appétit sermaye sağlayıcıları dahil bazı kaynaklar vardır. Ancak çoğu zaman, biraz para sağlamak için bir yatırımcıya ihtiyaç duyacaksınız. Restoran işletmenizi açmak veya çalıştırmak için gereken paranın tam miktarını belirlemeniz gerekir.

Para nereye gider ?

Bu parayı restoranınızda ne için kullanacağınızı tam olarak belirtmeniz gerekir. Finansal tahmininizin bir özeti, herhangi bir yatırımcı için her zaman kullanışlı olacaktır. Tahminlerinizi yönlendirecek olası varsayımlarla bu tahmini destekleyin.

Operasyonlar

Bu bölümde, operasyon planı hakkında konuşmalısınız. Restoranınızda her gün gerçekleşecek olan operasyonel süreçlerin bir detayını sağlamanız gerekir. Restoranınızda devam eden günlük aktivitelerden beklentiniz nedir?

İşletmenizi açtıktan sonraki birkaç gün içinde, temel şeyler üzerinde nakit akışı harcamak akıllıca olacaktır. Operasyonel maliyetler başlangıçta düşük tutulmalı ve sadece restoran genişledikçe arttırılmalıdır. Ayrıca, başlangıçta, ülkenizin kurallarına ve yasalarına bağlı olarak yetkililer tarafından daha sonra yapılacak denetime tabi olmak için gerekli bazı lisansları ele almanız gerekecektir.

Çalışan personelin dışında, satış noktası gibi teknolojiyi de tedarik etmen gerekiyor?

Restoranın kontrolünde bulunan kaynakları kapitalize etmeniz gerekiyor. Restoranın yüksek kar elde etmesini sağlamak için, restoranın günlük aktiviteleri genel karlılığa yönelmek zorundadır. Yönetim, tedarikçilerden daha uygun fiyatlar için nasıl pazarlık eder? Yönetim, işletme maliyetlerini düşürmenin ve restorandan elde edilen kaynakları kullanarak gelir elde etmenin yollarını bulmalı. Restoranın belirtilen periyoda ulaştıktan sonra ulaşması için bazı kilometre taşları koyulması ihtiyatlı olur.

Ölçek


Küçük bir restoran olarak, büyümeyi ummak her zaman iyidir. Menünüze daha fazla ürün ekleyerek restoran işletmenizi genişletmek isteyebilirsiniz.

Genişleme planlarınız nedir? Bu markayla yeni bayiler açarak daha fazla gelir getirici faaliyetler gerçekleştirir miydiniz? İş planı şablonu taslağının bu bölümünde, daha fazla müşteriye nasıl ulaşacağınızı belirtmelisiniz. Tüm planlarınızı belirtmeli ve işletmenizi büyütmek için karşınıza çıkabilecek fırsatları önceden görmelisiniz. Bu bölüm ile ilgili daha fazla araştırma yapabilir ve iş planı örnekleri inceleyebilirsiniz.

Restoran fikrinizi nasıl ölçeklendirirsiniz? Restoranınızın belirli bir seviyeye ulaşacağını tahmin ettiğinizde zaman çizelgeleri dahil etmek uygun olacaktır. Ne kadar süre sonra restoranınızla ilgili ziyafet ikram hizmeti gibi ekstra servislere başlayacaksınız?

Restoran markası ile gireceğiniz gelir getiren etkinlikleri keskin bir şekilde tanımlamanız gerekiyor. Bu planlara nasıl ulaşacağınızı da açıklamanız gerekiyor. Büyüme planlarının başlangıçtaki fikirlerinizle ne kadar uyumlu olduğunu ve genişleme planınızı karşılayacak olası fırsatları açıklayın. Belki de bulunduğunuz yerin etrafında açılacak yeni bir kurum belirlediniz ve restoranınızda çalışması için daha fazla kişiyi işe alacaksınız. Potansiyel yatırımcıya bu konudan da bahsedin.

Bazı yatırımcılara bazı çıkış seçenekleri verilmelidir. Eğer ben restoran iş planınızı okuyan yatırımcıysam, bana restoran piyasasından nasıl çekilebileceğimi söylemelisiniz. Bir yatırımcının piyasadan stratejik bir şekilde çıkması için olası seçenekleri açıklayın. Restoranın yatırımcılardan restoran işindeki hisselerini satın alması olasılıklardan yalnızca bir tanesidir.

Bu bölüm, restoran sahibinin, bir yatırımcıyı restoran iş girişiminin gelişip gelişmeyeceği hakkında seçim yapma konusunda ikna etmesini gerektirir.

Bir yatırımcı, yatırımına yönelik bazı genişleme seçeneklerini de tespit etmek isteyecektir. Yatırımcı restorana yaptığı yatırımı büyütmek isterse ne olur? Bu tür istekleri karşılamak için herhangi bir planınız var mı? Potansiyel bir yatırımcıyı, restoranın büyüme planında oynayacakları rol hakkında bilgilendirmek zorunda kalacaksınız.

Gelişme

Okuyucunun ve hatta sizin restoranın değerlemesi hakkında fikir sahibi olmanız çok önemlidir. Okuyucunuza restoran işletmenizi şu anda bulunduğu gibi anlatın. Büyük ihtimalle tamamen sıfırdan başlamazdınız.

Restoranınızın mevcut yapısını tanımlayın. Bir yatırımcı, onlardan yatırım almadan önce, kendi başınıza neler yapabileceğinizi bilmelidir. Küçük restoran iş planınızın bu bölümünde, potansiyel bir yatırımcıyı bilgilendirmeniz hayati öneme sahip olacaktır. Küçük restoran iş planı pdf olarak hazırlanabilir.

Restoran iş konseptini ve işletmenizin hizmet ettiği belirtilen pazarı tanımlamanız gerekir. Temel menünüz nedir ve bu menü işletmenize ne ölçüde katkıda bulunur. Restoranda en popüler menüyü sağlamlaştırabilirsiniz.

Yatırımınız ile kime güveniyorsunuz?

Restoranı idare etmesi için belirlediğiniz mevcut ekip hakkında da konuşmalısınız. Restoran iş girişiminizin değerli bir girişim olduğu gerçeğini güçlendirin. İşinizi çevreleyen fırsatlar ile gelen büyümeyi de tahmin edebilirsiniz.

Piyasaya hangi değeri katıyorsunuz?

Değer önermenizi yeniden belirtmeniz gerekiyor. Rakiplerinizi tanımlamanız ve takdir etmeniz ve okuyucunun sizi onlardan ayırt etmesine yardımcı olmanız gerekiyor. Rakiplerinizin pazardaki değerlemelerini ve pazardaki boşlukları belirterek, restoranınız bu boşlukları kapatarak başarılı olmasını istemeniz, fikrinize yatırım yapma noktasında yatırımcıyı etkilemenizi keskinleştirir! İşletmenize değer yaratacak bir girişim olarak güven duymanız gerekiyor. Restoran iş planının bu bölümünde, gerçek sonuç şirketinizin güncel değerlemesini sağlamaya çalışmak olacaktır. Okuyucunuzun, iş girişiminize yatırım yapmanın ne kadar değerli olacağını tespit eden keskin bir yatırımcı olmasını dilersiniz.

Senin pazarın nedir? Potansiyel yatırımcıya tanımlanmış bir piyasaya sahip olduğunuzu açıkça teyit ederek, onlardan yatırım temin etme şansını artırabilirsiniz.

Kendinize ne kadar katkıda bulundunuz?

Ancak bundan önce, işletmenizde başlangıç olarak ne kadar bir meblağ harcadığınızı belirtmeniz gerekiyor. İşletmenize ne kadar sermaye kattığınızı belirterek, restoran iş girişimime ne kadar güvendiğinizi yatırımcıya göstermiş olursunuz. Lokasyonu, başlangıç sermayesini ve restoranınızın sağladığı ürünü açıkça belirttiğinizde, yatırımcının güvenini yatırımınızı emanet ettiğiniz deneyimli bir ekibiniz olduğu noktasında tazelemeniz gerekir.

Sonuç olarak…

İyi bir iş planı, başarılı ve başarısız bir restoran iş girişimi arasındaki fark olabilir. Bir restoran iş planı belgesi , yalnızca restoran sahibinin işini çevreleyen tüm sorunları açıkça anlamasına yardımcı olmaz, aynı zamanda yatırım elde etme şansını da artırır. En önemli şey, restoran işletmesindeki tüm yararlı bilgileri sağlamaktır. Basit iş planı örneği de bu noktada büyük fayda sağlamaktadır.

Bir fırsat tespit ettikten sonra, okuyucuya böyle bir fırsatın neden uygulamaya açık olduğunu düşündüğünüzü ve bir restoran işletmek için sahip olduğunuz kapasiteyi anlatın. Bir yatırımcının restoranınızı başarılı bir işletme haline getirmek için gereken yatırımları yapma konusunda güven kazanması için çekici ama aynı zamanda gerekli bilgileri de sağlamanız gerekir.

Restoran ekle